Kaj je to SSL certifikat in ali ga potrebujem?

SSL (Secure Sockets Layer) certifikat je kriptografski protokol, ki omogoča enkripcijo oziroma šifriranje podatkov, ki se prenašajo med strežnikom (spletno stranjo) in njenimi obiskovalci. Z uporabo SSL certifikata na spletni strani lahko zagotovite zelo visoko stopnjo varnosti in pri trgovinah varne nakupe ter plačila. Prednosti, slabosti in kako lahko pridobite brezplačen SSL certifikat, boste lahko prebrali v nadaljevanju.

Večja zasebnost in varnost v primerjavi z nešifriranimi spletnimi povezavami

Kot omenjeno, raba SSL certifikatov na spletnem mestu omogoča izjemno visoko zasebnost ter predvsem varnost v primerjavi z nešifriranimi spletnimi povezavami (http).

SSL certifikati v največji možni meri zmanjšujejo tveganje, da bi lahko neka tretja oseba prestregla ter zlorabila vaše osebne podatke. Omenjeno je še posebej pomembno pri spletnih trgovinah, kjer uporabniki izvajajo direktna plačila in vpisujejo podatke svojih kreditnih kartic in plačilnih metod.

Ravno zato vse več lastnikov spletnih strani, trgovin in portalov uporablja https povezave. To je predvsem iz varnostnega vidika izjemno spodbudno. Poleg tega pa zloraba občutljivih podatkov pomeni popolno izgubo zaupanja vaših strank.

Ali SSL certifikat pomaga pri SEO optimizaciji?

Z uporabo SSL certifikatov v prvi vrsti poskrbite, da je vaša spletna stran popolnoma varna za uporabo ter s tem izpolnjuje tudi zahteve spletnega iskalnika Google in ne nazadnje še vaših obiskovalcev.

Znano je, da Google spletne strani, ki so dostopne preko https protokola, nagradi z višjim rangom v spletnem iskalniku. Tako spletne strani z uporabo SSL certifikatov pridobijo vidnejšo pozicijo v spletnem iskalniku.

Kako pridobiti brezplačen SSL certifikat?

Verjetno ste že zasledili, da poleg plačljivih lahko pridobite tudi brezplačen certifikat. Eden izmed najbolj znanih in najpogosteje uporabljenih je Let’s Encrypt SSL.

Več informacij, kako nastaviti Let’s Encrypt SSL, lahko preberete na njihovi spletni strani. Večina ponudnikov gostovanj ima tudi možnost nastavitve brezplačnega SSL certifikata v njihovem sistemu oziroma v cPanel-u. V primeru, če boste imeli težave z nastavitvijo, nas lahko kontaktirajte in vam bomo z veseljem pomagali.

Treba pa je omeniti, da imajo plačljivi certifikati kar nekaj prednosti pred brezplačnimi.

Prikaz ključavnice v naslovni vrstici brskalnika

In kako obiskovalec spletne strani ve, da lastnik uporablja SSL certifikat? Odgovor je popolnoma preprost. V naslovni vrstici brskalnika se na spletnih straneh, ki uporabljajo SSL certifikat, pokaže ključavnica. Na takšen način obiskovalec lahko hitro izve, ali je povezava do spletne strani, ki jo je odprl, šifrirana ter overjena.